2008. április 26., szombat

Honnan jönnek a ruháink?















Legutóbb írtam használati tárgyaink életútjáról, most egy újabb hasznos oldalt szeretnék ajánlani e témában.

A BBC akciója a holmik közül a
ruhákra fókuszál, s az oldalon fellelhető kisfilmből megtudhatjuk például,
hogy

- egy átlag brit évente 30 kilogramm (!) ruhát hajít szemétre,
- egyetlen T-shirt előállításához szükséges pamuthoz 1dl halálos mérget permeteznek szét a gyapotmezőn,
- emiatt gyermekek halnak meg, valamint szennyeződik a környezet is,
- a távolkeleti varrodákban borzalmas körülmények között, éhbérért dolgoznak a helyiek azért, hogy te olcsón sok ruhát vásárolhass (és dobhass ki hónapokon belül, mert kimegy a divatból),
- létezik megoldás, csak változtatni kell néhány szokásunkon.

Emellett elindítottak egy néhol megrázó, de mindenképp tanulságos reality show-t, melyben hat divatőrült fiatal brit Indiába utazik, hogy mindezt a saját bőrén tapasztalja meg.

Jó látni, hogy a BBC-nél képesek használható ötleteket kidolgozni a figyelem felhívására, ám marad a kérdés: mennyire vagyunk elkésve mindezzel?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

pfuj,soha többet nem veszek új pólót.(lehet hogy ez túl elhamarkodott döntés...?) no és mi van az organicnak bélyegzet holmikkal?

Zoli írta...

Bizony lehet, hogy elhamarkodott, hisz a mai cuccok szándékosan nem olyan minőségben készülnek, mint nagyszüleink idejében, melyek egy életen át kitartottak. Venni tehát kell. Érdemes inkább alaposan megnézni, mi az, amit megvásárol az ember: tartós, jó minőségű-e, hol gyártották, milyen anyagból készült? Hordható lesz jövőre is (örök darab), vagy csupán kiszolgálja az aktuális trendet és két hónap múlva már ciki lesz felvenni? Ha aztán mégis megunjuk, oda lehet ajándékozni valakinek, elcserélni, vagy a Vöröskeresztnek adni.

Az organikus holmik elvileg nem tartalmaznak semmilyen vegyszert vagy káros anyagot, sem az alapanyag termesztése, feldolgozása, festése, sem boltba kerülése során. (Pl. keményítés, gyűrődésgátló, stb.) Ezen kívül jobb esetben az egész munkafolyamat során kerülik a gyermekmunkásokkal való dolgoztatást, és harmadik világbeli emberek kizsákmányolását.

Érdemes tehát figyelni a címkét, hiszen komplex jelrendszer alakult ki, mely által nyomon követhetjük a teljes gyártási folyamatot. Ezekről az interneten lehet infót találni.