2009. január 10., szombat

Fenntarthatatlan növekedés


A probléma a következő: a modern gazdasági rendszer a szabad javaknak tekintett ökológiai rendszerből anyagot (úgymint: levegő, víz, természeti nyersanyagok, stb) és energiát vesz fel, majd emberi fogyasztásra alkalmas végtermékké transzformálása közben szennyező mellékterméket (hulladékot) termel, melyet visszaad az ökológiai rendszernek.
Ráadásként az úgymond hasznos, emberi fogyasztásra alkalmas végtermékek is hulladékká válnak a fogyasztás után.

Evidens, hogy az újrafelhasználás (recycling) sem lehet megoldás egészen addig, míg a gazdaság célja a folyamatos növekedés - ez legfeljebb lassíthatja a negatív folyamatokat. Hiszen ekkor még mindig szükségünk lesz újabb és újabb kitermelt nyersanyagokra, hogy azzal a megnövekedett szükségletet fedezni tudjuk, ezzel pedig mindig egyre több és több hulladékot fogunk termelni.

Jó lenne, ha a világ politikusai belátnák, hogy itt az ideje véget vetni már a folyamatos gazdasági növekedés mintegy másfél évszázados ideológiájának (agyrémének), és a fenntarthatóság jelszavának hangoztatása helyett annak a gyakorlatba való átültetését kezdenénk megélni, azaz a fenntartható növekedésben a hangsúlyt a növekedésről a fenntarthatóra helyeznénk át.


Nincsenek megjegyzések: